BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

my playlist

Wednesday, December 28, 2011

persoalanku terjawab

soalan: adakah serigala haram seperti anjing?


Serigala dalam bahasa Arab disebut al-Zi’bu (الذئب). Ia adalah binatang yang wujud pada zaman Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam- dan baginda pernah menyebut tentangnya di dalam beberapa hadis yang diriwayatkan darinya, namun tidak ada hadis yang menyamakannya dengan anjing dari segi cara menyucikan bekas yang dijilatnya atau najisnya. Oleh demikian, najis serigala tidaklah sama seperti najis anjing. Ia termasuk dalam kategori najis-najis haiwan buas yang lain di mana memadai dengan membasuhnya hingga hilang kesan-kesannya, tidak wajib dibasuh hingga tujuh kali (dengan basuhan pertama dengan air bercampur tanah) kerana ia tidak dianggap anjing.

Kenyataan di atas disokong oleh pandangan Imam al-Jahiz dalam kitabnya al-Hayawan iaitu kitab yang ditulis oleh ulamak silam membicarakan tentang binatang-binatang, tabiatnya dan aspek-aspek lain berkaitan binatang. Menurut beliau; Serigala bukanlah anjing walaupun ada satu dua sifatnya sama. Malah beliau menyebutkan; orang yang menganggap singa, serigala, dubuk dan musang adalah anjing sama seperti orang yang menganggap kerbau adalah kambing biri-biri atau lembu adalah kambing biri-biri. (Kitab al-Hayawan, 2/348).

Wallahu a’lam.

Rujukan; 

1.Kitab Al-Hayawan, Imam al-Jahiz (Amru bin Bahr al-Kannani, wafat tahun 255 Hijrah), 2/348.
2.Fatawa as-Syabakah al-Islamiyah, no. 7479


sumber dari: http://insafislam.blogspot.com/2011/05/najis-serigala-adakah-sama-seperti.html
wallahu a'lam, kebanyakan rujukan pun menyatakan penyataan yang lebih kurang sama tp ini adalah yang terbaik. alhamdulillah, sekurang-kurangnya aku x mengagumi haiwan yang najis. yay, go wolf! ^___^
me: so, mom, i've been researching and all, so can i keep a pet wolf. i promise i'll take really good care of it.
mom: ..........  get off the computer! 
me: dad.....
dad: huh, that's cool darling. a wolf in the house. have it your way
me: yay, you're cool dad.
mom: over my dead body
me: why you so against it?
dad: yeah.it's cool.
me: see, dad's cool about it.
mom: your dad will let you have any animal but i'm the one taking care of it. both of you need to stop watching animal planet.
me: but you're watching it too.
mom: not crazy enough to keep a wolf in the house.
me: sigh... okay mom.

0 comments: